DE GREBBEBERGFILM

Overzicht

Datum: 12 december 2014

De Slag om de Grebbeberg wordt verfilmd en vertelt het verhaal van een aantal jongens die worden gemobiliseerd om de vijand tegen te houden. ‘Het wordt een oorlogsfilm zoals die in Nederland nog nooit is gemaakt’, zegt regisseur Martin Lagestee die de film gaat maken. ‘Het is geen verzetsfilm, maar echt een oorlogsfilm.

 

Augustus 1939. Duitsland staat op het punt Polen binnen te vallen. Nederland mobiliseert. Samen met 2500 andere soldaten van het 8e regiment infanterie moet Johan de Graaf (20) de Grebbeberg verdedigen. Op 10 mei 1940 is het zover. De Grebbeberg wordt het doelwit van het Duitse leger, onder wie 2500 man van het SS-regiment “Standarte Der Führer”.

 

De Nederlandse soldaten worden met artillerie bestookt en door duikbommenwerpers aangevallen. In de loopgraven vechten ze man tegen man. Hun opdracht: ‘Standhouden tot de laatste man en de laatste kogel…’

 

Filmopnames

De opnames voor de film beginnen in mei 2015, als de bezetting van Nederland 75 jaar geleden is. Een jaar later moet de productie in première gaan in de bioscoop. Acteurs Huub Stapel, Géza Weisz, Willem Voogd en Waldemar Torenstra spelen de hoofdrollen.

 

Bron: Omroep Gelderland 

 

Kijk voor meer nieuws op Facebook/Grebbeberg de Film