CULTUURHISTORISCHE WANDELROUTE

Overzicht

Datum: 8 december 2014

Landschap Erfgoed Utrecht en Uitgeverij Matrijs hebben samen met lokale partners en met medewerking van diverse grondeigenaren een cultuurhistorische route ontwikkeld in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.

 

Het Nationaal Park heeft een grote cultuurhistorische waarde. Met deze route kunnen inwoners en recreanten het aanwezige culturele erfgoed en de cultuurhistorische waarde van het landschap beleven. Niet alleen voert de route door een prachtig en afwisselend gebied, maar Landschap Erfgoed Utrecht heeft de route ook een extra impuls gegeven door het opknappen en zichtbaar maken van diverse cultuurhistorische landschapselementen.

 

Herstelde cultuurhistorische elementen
– Voormalige zandgroeve Kwintelooijen
– Diverse grafheuvels
– Diverse boswallen
– Sneeuwsmeltwaterdal
– Voormalige tabaksplantage
– Etc.

 

Cultuurhistorische route ‘Plantage Willem III en Kwintelooijen’
De wandeling is ongeveer 19 km lang en laat u kennismaken met het gevarieerde landschap in het stuwwalgebied en de historische hoogtepunten die in dit landschap verborgen liggen. De erfgoedroute begint op het landgoed Plantage Willem III. Dit bijzondere natuurgebied heeft droge graslanden met een rijke flora en fauna. Ook liggen hier een aantal grafheuvels die zo’n vijfduizend jaar oud zijn. De route gaat verder langs het Landgoed Prattenburg en leidt over prachtige zeventiende-eeuwse bomenlanen.

 

‘Plantage Willem III en Kwintelooijen. Een cultuurhistorische wandeling’ is te koop voor € 9,95 via www.matrijs.com en in de boekwinkel.

 

De cultuurhistorische wandelroute is financieel mogelijk gemaakt door de provincie Utrecht, gemeente Rhenen, Nationale Postcode Loterij, Leenheren van het Sticht en Europese Unie.

 

Bron: Landschap Erfgoed Utrecht