CULTUURCONFERENTIE: DELEN IS HET NIEUWE VERMENIGVULDIGEN

Overzicht

Datum: 24 april 2015

Een druk bezochte Cultuurconferentie donderdag 23 april in de raadzaal van het gemeentehuis in Rhenen. Wethouder Cultuur Simone Veldboer sprak met 25 culturele organisaties, verenigingen en kunstenaars over het gemeentelijke cultuurbeleid.

 

Cultureel ondernemen, daar ging de conferentie over. Nadat in 2013 structurele subsidies voor de verenigingen zijn weggevallen is er nogal wat veranderd. Tijd om de balans op te maken, vindt de wethouder. Hoe houden we een positief cultureel klimaat en welke rol kan de gemeente daarbij spelen.

 

Op dit moment is het voor culturele verenigingen alleen nog mogelijk om op projectbasis een bijdrage uit het Cultuurfonds van het Cultuurplatform te vragen. Daarvoor stelt de gemeente jaarlijks € 15.000 ter beschikking.

 

‘’Delen is het nieuwe vermenigvuldigen’’, merkte één van de genodigden op. Samenwerking zonder geldtransacties, daar werd tijdens de conferentie vooral over nagedacht. Wat kun je voor elkaar betekenen en ook hoe kun je elkaar beter leren kennen.

 

beursvloer-rhenen

 

Het principe van De Beursvloer is genoemd, een plek waar bedrijven en organisaties elkaar ontmoeten en diensten aanbieden, zonder dat daar geld mee is gemoeid. Voorbeeld: een bedrijf stelt een repetitieruimte voor een toneelclub ter beschikking in ruil voor een opvoering van een voorstelling. Een pilot voor de Beursvloer heeft de gemeente dit jaar al georganiseerd tijdens de Duurzame Dag op 11 april.

 

Nieuwe samenwerkingsverbanden zoeken en netwerken is het credo voor de komende tijd. Het Cultuurplatform kan daar een belangrijke rol in spelen met de vernieuwde website, de Culturele Zaterdagen en het Cultureel Café. In dat verband is ook het belang van interculturele activiteiten en evenementen voor jongeren genoemd.

 

De Cultuurconferentie krijgt een vervolg. Over een half jaar nodigt wethouder Simone Veldboer de organisaties opnieuw uit voor een gesprek. Er werd na afloop van de conferentie nog druk geborreld in het gemeentehuis.

 

Fotocredits: De bibliotheek Z-O-U-T