Cultuur volgens… Hans van der Pas

Overzicht

Datum: 16 mei 2017

De komende weken kunt u onze site interviews lezen met bekende Rhenenaren. Als eerste gaat Job Verberne een gesprek over cultuur aan met de burgemeester van Rhenen.

 

Hans van der Pas: “Kunst en cultuur is erg belangrijk binnen de gemeente, het geeft je stad een gezicht.”

 

Bent u kunstzinnig?

“Je moet mij echt niks kunstzinnigs laten doen”, zegt hij lachend. “Ik vind het inspirerend om naar te kijken of luisteren, maar ben zelf niet erg creatief aangelegd. Op vakantie combineren we kunst en cultuur met relaxen. We bezoeken dan musea, bekijken kunst of bewonderen een mooie kerk. Natuurlijk ga ook wel eens voor het centrum en lekkere eten, maar zonder kunst en cultuur is een stad niet veel aan.”

 

Wat is uw favoriete muziekstuk?

“Mijn muzieksmaak is erg divers. Ik ben opgegroeid met rock en luisterde tijdens mijn jeugd in Hees veel naar het muziekgenre New Wave. Er was in die tijd een kleine Nederlandse band genaamd Johan die engelstalige muziek maakten. Ik vond ze erg goed en ben lange tijd fan geweest. Zo nu en dan luister ik nog eens een nummer van vroeger terug. Ik vind een muziekstuk af als er een goede opbouw, tekst en boodschap in zit. Het nummer Hallelujah van Jeff Buckley is een voorbeeld daarvan. Een ijzersterk nummer waar nog steeds verschillende versies van worden gemaakt. De muziek van tegenwoordig kan ik ook zeker waarderen, met uitzondering van het House genre. Niks voor mij.”

 

Wat is uw favoriete boek?

“Ik kom de laatste jaren steeds minder toe aan lezen. Voor mijn werk moet ik al enorm veel lezen dus als ik dan op vakantie een boek lees is het vaak een luchtige thriller. Ik ben niet iemand die zich kan verliezen in een boek als ‘De ontdekking van de hemel’ van Harry Mulish, dat houd ik niet vol.”

 

Wat is uw favoriete kunstvoorwerp?

“Ik ben ontzettend fan van het surrealisme en bijbehorende kunstenaars zoals Picasso en Miro. Vandaar dat ik heb gekozen voor Pla de l’Os, een mozaïek dat op de Ramblas in Barcelona ligt.

Kunst en cultuur spreekt het meeste als het in de openbare ruimte is, wat toevoegt aan de stad, een diepere betekenis heeft en functioneel is. Ik heb dit kunstwerk gekozen omdat het dit allemaal bevat en toegankelijk is voor iedereen. Kunst is pas echt mooi als iedereen het kan zien en daardoor mensen kan verbinden. Kunst is hetgeen dat de stad een handtekening geeft.”

 

Wat voor handtekening heeft Rhenen in dat geval?

“Kunst en cultuur is echt iets van Rhenen. De manier waarop Rhenen is opgebouwd en de Cunera kerk zijn gevormd geeft de stad een gezicht. In het boek Titaantjes beschrijft de schrijver Nescio Rhenen vanaf verschillende plekken, waaronder de spoorbrug. Hij schrijft: “Als ik naar Rhenen kijk zie ik…”. Hiermee weet hij onze stad op een prachtige manier te verwoorden. Ook is Rhenen door kunstenaars vaak vastgelegd. Als je het Mauritshuis of Rijksmuseum bezoekt zie je schilderijen waarop je Rhenen herkend.”

 

Hoe denkt u dat we jongeren meer bij kunst kunnen betrekken?

“Om jongeren bij kunst te betrekken moeten we inspelen op wat hun bezig houdt en interessant vinden. Vorig jaar organiseerde we de Battle of the Talents en laatst was er een tentoonstelling waarbij jongeren selfies konden insturen. Beide waren een groot succes aangezien jongeren hier zelf aan kunnen meedoen waardoor het interessant voor ze wordt. De Jongerenraad is een belangrijke schakel daarin. Jongeren weten zelf wat hun doelgroep het liefste wilt. Als je komt met een goed idee staan wij daar zeker open voor.”