Cultuur volgens… Anita van Toor

Overzicht

Datum: 22 mei 2017

De komende weken kunt u onze site interviews lezen met bekende Rhenenaren. Dit keer gaat Job Verberne een gesprek over cultuur aan met de bekendste bakkersvrouw van Rhenen.

 

Anita van Toor: “Geen kunstkenner, maar wel een kunstliefhebber”.

 

Ben u zelf kunstzinnig?

“Leuke vraag, had ik nu maar een leuk antwoord.. Nee ik ben totaal niet kunstzinnig. Ik probeer het wel eens te zijn door te tekenen, maar dat is een beetje intuïtief. Ik denk dat mijn talent meer bij het creatief denken ligt. Ik kan veel dingen in gedachten uitwerken, het op papier zetten laat ik aan iemand anders over.”

 

“Ik vind kunstvormen zoals bijvoorbeeld muziek wel ontzettend leuk. Mijn zoons zitten beiden in een band, van wie ze dat talent zouden hebben weet ik niet. Misschien zit het wel ergens verscholen, maar komt het er gewoon niet uit.”

 

“Ook ben ik laatst naar Gare du Nord gegaan en dat vond ik echt prachtig. Het is voor mij een groot nadeel dat er hier in Rhenen niet zoveel te bieden is. Als ik in Utrecht of Amsterdam had gewoond was ik veel vaker het theater binnengewandeld om te kijken wat er speelt.”

 

Wat is uw favoriete muziek?

“Ik vind Peter Gabriel al heel lang erg leuk. Het nummer ‘Dont Give Up’ kan ik bijvoorbeeld als ik niet in de mood ben keihard opzetten. Dat geeft me vaak wel weer een boost. Onlangs hebben mijn man en ik de Scandinavische muziek ontdekt en binnenkort gaan we naar een optreden in Paradiso.”

 

Wat is uw favoriete boek?

“Ik zou graag meer lezen dan ik nu doe, maar mijn agenda en liefde voor series zitten dat in de weg. Verdiepen in een boek doe ik dus vooral in de vakantie, maar dan kunnen er ook wel drie of vier boeken doorheen gaan. Als ik moest kiezen zou ik voor de spannende boeken van Paulo Coelho gaan, zijn schrijfstijl kan me namelijk helemaal meesleuren.”

 

“Tegenwoordig kijk ik ook veel series en komt er van lezen minder. Dan zit ik met mijn man op de bank en zetten we een aflevering van een thriller op. Ook houden we van veel Scandinavische series zoals Follow the Money. Verder vind ik Zondag met Lubach een fantastisch programma. Het is een beetje satirisch, lekker scherp en Arjen legt er geweldige humor in.”

 

Wat is uw favoriete kunstvoorwerp?

Een favoriet kunstvoorwerp heb ik eigenlijk niet, wel spreekt Rob Wanders mij erg aan. Ik vind museums interessant alleen ben niet iemand die er uren in kan rondbrengen. Ik hou namelijk meer van moderne kunst, dan ouderwets met bloemetjes. Een tentoonstelling van de kunstenares Ans Markus sprak mij ook aan. Ze maakt vooral veel bijzondere portretten, van mensen gehuld in lakens bijvoorbeeld. Erg mooi om te zien.”