BROCHURE WEDEROPBOUWKERN RHENEN

Overzicht

Datum: 20 september 2015

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft 30 wederopbouwgebieden in Nederland geselecteerd die van nationaal belang zijn, waaronder de binnenstad van Rhenen. Een brochure over Rhenen laat zien waarom.

 

Voortvarend ging Rhenen aan de slag om de schade te herstellen die aan het begin van de oorlog in 1940 was ontstaan door de felle gevechten met de Duitsers rond de Grebbeberg. Bij de Slag om Arnhem in het najaar van 1944 kwam de stad opnieuw – en nu maanden lang – onder vuur te liggen.

 

De uitgangspunten van de wederopbouwplannen van stedenbouwkundige ir. Cees Pouderoyen (1912-1993) van meer groen en ruimte voor het verkeer zijn typisch voor de wederopbouwtijd. Het traditionele karakter van de wederopgebouwde binnenstad van Rhenen in de stijl van de Delftse School is grotendeels bewaard gebleven: individuele panden in een traditionele architectuurstijl, uitgevoerd in traditionele materialen.

 

30 aandachtsgebieden uit de wederopbouw
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft 30 wederopbouwgebieden geselecteerd uit de periode tussen 1940 en 1965. Ze onderscheiden zich nationaal of zelfs internationaal, bijvoorbeeld vanwege de kwaliteit van de architectuur of als bijzonder voorbeeld van stedenbouw of landschapsinrichting.

 

Gratis brochure
De publicatie ‘Rhenen binnenstad, een wederopbouwgebied van nationaal belang’ is in een gedrukte variant gratis beschikbaar. De brochure is bedoeld voor bewoners van Rhenen, beleidsmakers en geïnteresseerden en hier te bestellen of te downloaden.

 

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed