Boekpresentatie ‘De Weg van de Wederopbouw’

Overzicht

Datum: 8 december 2016

Wederopbouw van Rhenen tot Arnhem: plannen, gebouwen en verhalen

 

Wie van Rhenen via Wageningen en Renkum naar Arnhem gaat, reist door een architectonisch bijzondere regio. Zwaar getroffen in de Tweede Wereldoorlog en vanaf 1940 in verschillende fasen wederopgebouwd. Langs deze ‘Weg van de Wederopbouw’ ontstond een staalkaart van de stedenbouw en architectuur uit die periode. Het boek De Weg van de Wederopbouw bundelt een brede selectie van deze bouwwerken en beschrijft de geschiedenis erachter.

 

Vernieuwingsdrang en optimisme
Met enorme energie en vernieuwingsdrang werd vanaf de eerste oorlogsjaren gewerkt aan ‘het nieuwe aanzien van Nederland’ – juist ook in deze regio. Het boek maakt de rijkdom en variatie van die wederopbouw zichtbaar. Van ambitieuze stadsplannen tot woningen, kerken en overheidsgebouwen, van kunstwerken tot parken. Het bestrijkt de periode van 1940 – de wederopbouw van de centra van Rhenen en Wageningen – tot ongeveer 1966, toen Arnhemse uitbreidingswijken als Presikhaaf en Malburgen voltooid werden en in Oosterbeek een prachtig nieuw raadhuis verrees.

 

Uiteraard komen veel iconen langs: het Huis der Provincie en de kunstacademie in Arnhem, het gebouw van Landmeetkunde in Wageningen en de brandweerkazerne in Rhenen. Architecten van naam, zoals Granpré Molière, Vegter, Rietveld of Brouwer en Deurvorst, hebben hun sporen in de regio achtergelaten. Maar het boek toont ook de onbekende pareltjes: strakke, modernistische flats, fraai gedetailleerde portiekwoningen, stoere kerken en elegante woonhuizen. Daarmee roept het de vraag op hoe we de onmiskenbare kwaliteiten van de wederopbouw kunnen behouden voor de toekomst.

 

In De Weg van de Wederopbouw is een overvloed aan oud en nieuw beeldmateriaal bijeengebracht. Vijf auteurs en acht ooggetuigen vertellen het verhaal achter de beelden. Een verhaal over bouwstijlen en kunstuitingen, maar ook over de worsteling met de gevolgen van de oorlog en over het aanstekelijke optimisme van de wederopbouw.

 

Op woensdag 14 december om 16:00 uur zullen de auteurs Henk Deys en Harm Post een exemplaar overhandigen aan wethouder Henk van den Berg in Museum Het Rondeel, waar het boek vanaf die dag ook verkrijgbaar is. U bent van harte welkom.

 

Info over De Weg van de Wederopbouw

Auteurs: Han Lörzing, Henk Deys, Maarten van den Wijngaart, Harm Post, Wim Lavooij, Marlies Hummelen

Redactie: Marlies Hummelen

Uitgeverij Boekschap (ISBN/EAN: 978-94-90357-17-7)

184 blz., 320 afbeeldingen

Prijs € 27,50