Basisscholen varen met De Blauwe Bever

Overzicht

Datum: 14 juni 2018

Het bleek een superconcept: basisscholen varen met De Blauwe Bever. Eerst de voorbereiding op school en daarna de vaartocht met safarischip de Blauwe Bever. De voorbereiding verzorgden IVN gidsen door gastlessen op de scholen. De gebruikte powerpoint presentatie liet filmpjes zien met de dieren in de uiterwaarden langs de Rijnoever in de hoofdrol.“IVN-ers zijn een beetje gek”, aldus Gerda Broere, “namelijk gek op de natuur”. De samenwerking tussen de Stichting Rijnvaarten, die de vaartochten verzorgt en de IVN gidsen is dan ook een win-win situatie. Langs de Rijn zijn hele gebieden waar de natuur weer terugkeert. Dat is geweldig. En waarom heet die Blauwe Bever nu eigenlijk safarischip? Dat wordt duidelijk als je naar het schip kijkt. Op het bovendek zit je onder een zeil als in een tent.

 

Vanaf de Blauwe Bever kijk je over alle dijken heen en alles om je heen is open. Ook bijzonder aan de Blauwe Bever zijn de 4 stutpalen. Je hebt geen anker nodig en het schip kan aanleggen waar het wil. Tijdens de vaart wordt de historie van rivier de Rijn nog eens uitgelegd. De rivier is kleiner gemaakt, rechter en er liggen kribben in. In 1995 waren er grote overstromingen, maar de Blauwe Kamer als natuurgebied mag overstromen, net als de Palmerswaard, die pas is aangelegd en een ecologische schakel vormt tussen de Blauwe Kamer en de uiterwaarden bij Elst en Amerongen. Daar is veel te zien aan flora en fauna. Maar er is meer te bewonderen. zoals Plantage Willem III, de steenfabrieken en tabaksschuren, de faunapassage bij Elst. En de leerlingen mogen van boord in de Elster Uiterwaard of in de Blauwe Kamer.

 

Educatie in Rhenen - Basisscholen varen met De Blauwe Bever

 

De voorbereiding kwam van pas tijdens de vaartocht met de Blauwe Bever.
De leerlingen herkenden wat ze in de presentatie gezien hadden. Aan boord maakten ze fluitjes van het meegebrachte fluitekruid. Tijdens het rondstruinen aan land, zochten ze munt en leerden het verschil tussen gewone munt en watermunt. De gids bracht thermoskannen met heet water mee en verse muntthee was het resultaat. Ook het recept voor een vlierbesbloesem pannenkoek vonden ze heel interessant.

 

Uit de enthousiaste reacties van de leerlingen bleek dat ze hadden genoten van deze vaartocht met het Safarischip de Blauwe Bever. Ze hadden zoveel nieuwe dingen gehoord en geleerd. Een echte eye-opener. De tijd aan land was tekort. De ingeplande 30 minuten mogen bij volgende vaarten wel 45 minuten worden. Zoveel is er te zien en te vertellen.

 

Ook de schipper, de matrozen, de maatjes en de gidsen waren enthousiast over hun passagiers. Unaniem vonden ze de vaartocht met safarischip De Blauwe Bever een uitstekend project voor de leerlingen van de Rhenense basisscholen.

 

Bijzondere dank gaat uit naar Cultuurplatform Rhenen en het Vallei Jeugdfonds voor de financiële ondersteuning, waardoor de Rhenense leerlingen een onvergetelijke vaartocht met de Blauwe Bever konden beleven.