10e Heuvelruggespraak in Maarsbergen

Overzicht

Datum: 27 april 2017

Jaap Scholten over de teloorgang van de aristocratie in Transsylvanië

Op 19 mei houden auteur Jaap Scholten en historicus Tibor Berczes een lezing over het rijke verleden en de teloorgang van de adel van Transsylvanië. Aanleiding is het boek ‘Kameraad Baron’, waarvoor Jaap Scholten de Libris geschiedenisprijs won.

 

De adel van deze ooit zo rijke Roemeense regio regeerde er met feodale hand, totdat het communistische bewind er na de Tweede Wereldoorlog in een nacht een eind aan maakte. De gehele adelstand werd gedeporteerd en gevangen gezet of tot dwangarbeid gedwongen. Na de val van het communisme proberen hun meestal berooide nabestaanden de eens zo rijke eigendommen weer in bezit te krijgen en het cultureel erfgoed in ere te herstellen – met wisselend succes. Jaap Scholten sprak met hen en tekende hun ervaringen op in het boek ‘Kameraad Baron’.

 

De 10e Heuvelruggespraak vindt vanaf 20:00 uur plaats in De Deel van Landgoed Anderstein, Woudenbergseweg 13a in Maarsbergen. De toegang bedraagt € 15,= p/p inclusief koffie/thee en een drankje. Jaap Scholten signeert zijn boeken en er is een boekenstalletje. Let op: er is geen pinautomaat aanwezig.

 

 

Vanaf nu beschikt Heuvelruggespraak over een logo. Het ontwerp is van Keimpe Dijk, webmaster van Cultuurplatform Rhenen.

 

Heuvelruggespraak is een initiatief van Helma Coolman en Huub de Graaff en heeft geen winstoogmerk. Eerdere Heuvelruggespraken hadden als gast Ayaan Hirsi Ali, Huub Oosterhuis, Gijs Wanders, Herman Wijffels, Jo Lernout, Frank van Kappen, Syp Wynia en Peter van Lieshout. Wilt u meer informatie of wilt u op de hoogte gehouden worden van onze activiteiten, stuur dan een mail naar info@degraaffenco.nl